Холестерол – майлар мен стероидтердің құрылымдық үйлесімі болып табылатын зат. Холестериннің шамамен 80% – ы бауырда түзіледі және тек 20% – ы ағзаға тамақпен (ет, құс еті, балық, сүт өнімдері) енеді.
Біздің ағзамыздың қалыпты жұмыс істеуі үшін аз мөлшерде холестерин қажет, ал оның артық болуы көбінесе атеросклероздың дамуына әкеледі (артерия қабырғаларында бляшкалардың пайда болуы), бұл стенокардия, миокард инфарктісі, инсульт сияқты аурулардың дамуына себеп болады.
Холестерол тамырларымыздан мүлдем байқалмай, оларды ауыртпалықсыз нашарлатып, жарамсыз етеді: бірте-бірте олар икемділігін жоғалта бастайды, қабырғалары қатайып, ортаңғы және үлкен артериялардың люмені азаяды. Бұл өмірлік маңызды органдардың созылмалы оттегі ашығуына, жүрек-қан тамырлары ауруларының даму қаупіне толы.
Қандағы холестериннің мөлшері әр адам үшін әр түрлі әсер етеді, жасына, жынысына және басқа факторларға байланысты болады. Сонымен қатар, холестериннің жетіспеушілігін организм әдетте өзі қалпына келтіреді. Бірақ артық холестеринді негізінен тамақтану, өмір салты және холестеринді төмендететін дәрілер арқылы түзету керек.
Холестеринді төмендету дұрыс өмір салтын құруға бағытталған барлық әрекеттерді қамтиды. Еуропалық кардиология қоғамы холестеринді қалыпқа келтіру үшін мыналарды ұсынады:
– Жаман әдеттерден бас тарту.
– Белсенді өмір салтын ұстану, жиі серуендеу, жүгіру немесе басқа физикалық жаттығуларға күніне 30-дан 60 минутқа дейін бөлу.
– Салмақты бақылау: дене салмағының ұсынылған индексі — 20-25 кг/м3, бел көлемі: ерлерге 94 см-ге дейін және әйелдерге 80 см-ге дейін.
– Дұрыс тамақтануға ауысып, холестеринді төмендететін диетаны ұстау қажет.
– Жылына бірнеше рет холестеринді қалыпты ұстау үшін профилактикалық препараттарды ішу қажет.