Жеміс-жидектерді тиімді пайдаланудың жолдары қандай

0
346
фото: t.me/MVK_kz_Covid19

Жаз мезгілі ағзаны жаңа піскен табиғи жеміс-жидектермен, көкөністермен қуаттайтын маусымдық кезең. Жаз бойы алған азық бір жылға қажетті дәрумендер қорын қалыптастыра ала ма?

Санитариялық – эпидемиологиялық бақылау комитетінің хабарлауынша жеміс-жидектерді тұтынудың рұқсат етілген өз мөлшері бар: мысалы, ересектер күніне 400 грамға дейін жеміс жей алады. Көрсетілген мөлшерден артық тұтынуға болмайды, өйткені бұл тағамдардың барлығында органикалық қышқылдар бар, ал аш қарынға пайдаланған жағдайда асқазанның шырышты қабығын тітіркендіруі мүмкін.

Жеміс пен жидектердегі пайдалы заттың ағзадан шығарылу кезеңі бар — біреуінде бұл өте қысқа, ал енді бірінде ол бірнеше айға созылады.

Атап айтқанда:
✨ натрий үшін – 2-3 күн;
✨ В1 дәрумені үшін – 30-50 күн;
✨ С дәрумені – 50-120 күн;
✨ РР, В2 витамині – 60-180 тәулік;
✨ А дәрумені – 90-365 күн;
✨ темір үшін – 125 күн (әйелдерде) және 750 күн (ерлерде).

Ағзадан шығару кезеңіне жеке физиологиялық қажеттіліктер де әсер етеді. Жыл бойы теңдестірілген диетаны ұстаныңыз. Жазда көкөністер, жидектер мен жемістерді көбірек жеуге болады, бірақ бұл сізді жыл бойына дәрумендермен қамтамасыз етеді дегенді білдірмейді.

Витаминдер қорын жинап, пайдалы қасиетін жоғалтпай сақтаудың ең жақсы тәсілі – маусымдық жидектер мен көкөністерді мұздату. Бұл тәсілді қолдана отырып сіз біріншіден ақшаны үнемдейсіз, екіншіден қыста табиғи витаминдерді тұтына аласыз.

ЖАУАП ҚАЛДЫРУ

Пікіріңізді енгізіңіз!
Мұнда аты-жөніңізді енгізіңіз